Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna gyorsan ebben segíteni?

Főoldal » Középiskola » Fizika
441
Levezetéssel
3.4. , 3.5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
((3.2. Feladat + levezetés))
Ha a kerékpáros átlagosan 40 N(Newton) erőt fejt ki, akkor az általa végzett munkát a következőképpen számoljuk ki a munka= erő x távolság x koszinusz(szög)

De itt fontos megemlítenem, hogy ez a számítás egy sík felületű utón fejti ki, ahol nincs más külső erőbehatás gondolok itt a szélre a súrlódás és egyéb tényezőkre.

500 kJ(kilojoule) = 500,000 J(Joule) = 40 N(Newton) x távolság x 1
távolság = 500,000 J(Joule) / (40 N x 1) = 12,500 m(Méter) = 12,5 km(Kilóméter)

Tehát, ha a kerékpárosunk átlagosan 40 N(Newton) erőt fejt ki, akkor 500 kJ(kilojoule) munkavégzéssel 12,5 kilóméter távolságot tesz meg egy sík utón, ahol nincsenek külső erőbehatások.

((3.3. Feladat))
((A rész)) Az általunk végzett munka kiszámításához szinte ugyan az a képlet, mint az elsőnél csak a koszinusz és a fok eltűnik tehát munka = erő x távolság
Behelyetessítsük a feladatban említett adatokat ebbe a képletbe
munka = 150 N(Newton) x 1,2 m(Méter)/s(sec) x 25 s(sec) = 4500 J(Joule)
Így megkapjuk az, hogy az általunk elvégzett munka 4500 J(Joule)

((B rész)) Ha kétszer nagyobb sebességgel húznánk a kocsit, akkor a sebességünk 2 x 1,2 m(Méter)/s(sec) = 2,4 m(Méter)/s(sec) lenne.
Ez azt jelenti, hogy gyorsabban befejezzük a kocsi húzását, de nem befolyásolja az erőt, amit kifejtünk a húzáshoz, tehát ugyan annyi lesz a munkavégzésünk mint az a feladatban, ami 4500 J(Joule)

((3.4. Feladat + levezetés))
Elsőnek lépésként számoljuk ki azt, hogy a kisautónknak mennyi munkát kell végeznie ahhoz, hogy 640 métert haladjon ehhez a következő képletet használjuk munka = erő x távolság
Most be helyettesítjük a fenti képletben a feladatban kapott értékeket így.
120 N(Newton) x 640 m(Méter) = 76800 J(Joule)

Az akkumulátorunkban már csak 60 kJ(kilojoule) munkát tud végezni, ezért a kisautónk csak addig képes meghajtani míg az akkumulátorunkból kevesebb mint 60 kJ(kilojoule) fogy.
Fent kiszámoltuk, hogy 76,8 kJ(kilojoule)-ra van szükségünk, de nekünk csak 60 kJ(kilojoule) energiánk van.
76800 J(Joule) > 60000 J(Joule)
Ez azt jelenti, hogy a kisautónk nem fog eljutni a töltőállomásig.
A Második lépés az, hogy számoljuk ki, hogy mégis mennyi utat tud megtenni a kisautónk a maradék energiánkkal, ehhez használjuk ezt a képletet munka = erő x távolság és ez távolság = munka / erő
Fent az első képlettel már kiszámoltuk, hogy 120 N(Newton) x 640 m(Méter) = 76800 J(Joule)
Most a második képletbe be helyettesítsük a kiszámolt eredményeinket így: távolság = 60000 J(Joule) / 120 N(Newton) = 500 m(Méter)

Tehát a feladatra a válaszunk NEM a kisautónk csak 500 métert tud megtenni a maradék energiával, ezért nem tudunk eljutni vele a 640 méterre található töltőállomásig, szükségünk lenne még 140 méternyi energiára.

((3.5. Feladat + levezetés))
Az első lépés az, hogy kiszámoljuk Peti első útszakaszon végzett munkáját a következő képlettel munka1 = erő x távolság.
Helyettesítsük be a feladatban kapott értékekkel 320 N(Newton) x 50 m(Méter) = 16000 J(Joule)
Ez azt jelenti, hogy az első útszakaszán Peti 16000 J(Joule) munkát végzett.

A második nekifutással a sebessége felére csökken, de az ereje változatlan marad így ugyan azt a képletet használjuk, mint az első útszakaszán tehát munka2 = erő x távolság.
Mos helyettesítsük be 320 N(Newton) x 50 m(Méter) = 16000 J(Joule)
Ez azt jelenti, hogy Peti ugyan annyi munkát végez, mint az első útszakaszán, ami 16000 J(Joule) volt.

Az összmunkája Petinek a két útszakaszban elvégzett munka összege lesz ehhez használjuk a következő képletet összmunka = munka1 + munka2.
most szintén be helyettesítünk 16000 J(Joule) + 16000 J(Joule) = 32000 J(Joule)

Most számoljuk ki Peti munkaarányát a két útszakaszban. A képletünk itt a következő lesz munka1 aránya = munka1,2 / összmunka ezt 2x fogjuk használni
munka1 aránya = 16000 J(Joule) / 32000 J(Joule) = 0,5 = 50%
munka2 aránya = 16000 J(Joule) / 32000 J(Joule) = 0,5 = 50%

Tehát a feladatban Peti 50-50% arányban teljesítette a rábízott munkát.

((3.6. Feladat + levezetés))
Számítsuk ki az első 50 méteren végzett munkát. Mivel az erő folyamatosan csökken, a munka ezért az átlagos erőt használjuk, szóval.
átlagos erő = (800 N + 600 N) / 2 = 700 N(Newton)
a munkát így számoljuk ki munka1 = átlagos erő x távolság = 700 N(Newton) x 50 m(Méter) = 35000 J(Joule)
Ez azt jelenti, hogy az első 50 méteren 35000 J(Joule) munkát végeztek az utasaink.
Az utolsó 900 méteren az erő állandó, így könnyű számolnunk munka2= erő x távolság = 600 N(Newton) x 900 m(Méter) = 540 000 J(Joule)
Az utolsó 900 méteren 540000 J(Joule) munkát végeztek az utasaink.

Az összes munkájukat az első és a második szakasz összege adja meg nekünk:
összmunka = munka1 + munka2 = 35000 J(Joule) + 540000 J(Joule) = 575000 J(Joule)

Tehát az utasaink összesen 575000 J(Joule) munkát végeztek az autó tologatása során.
0