Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok. Tudnátok segíteni? ❤️

Főoldal » Általános iskola » Kémia
363
Csak az első 5 kellene.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. és 2.-ik oszlopot úgy töltöd ki, hogy megnézed milyen együttható van az atom/molekula előtt és azt beírod (ez persze vice-versa alapon mehet)

3.-ik oszlopot úgy töltöd ki, hogy egy darab képletbe behelyettesítesz:
N = n·Na
n = A 2.-ik oszlop értéke
Na pedig az Avogadró-állandó, ami 6·10²³ 1/mol

4.-ik oszlopot ugyanez a séma alapján mint a 3.-ik, csak más képlet: m = n·M
M (moláris tömeg) → Ezt a periódusos rendszerből tudod kinézni, és összeadni ha molekuláról van szó. Pl: Víz
2 hidrogén = 2*1 g/mol = 2 g/mol
1 oxigén = 16 g/mol
Így a molekula összetételének alapján: 16+2 = 18 g/mol a moláris tömege.

Segítségképpen megcsinálom az első sort:
A mennyiség jele: (1) H₂O
Anyagmennyiség: 1 mol
Részecskeszám: n·Na → 1·6·10²³ → 6·10²³
Tömeg: n·M → 1·18 → 18 g

A többit ugyanez az elv alapján.
Módosítva: 3 éve
0