Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Nagyon szűkségem lenne a segítségetekre mert nem áll jól a szénám!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
333
Ebben kéne a segítségetek mivel évvége van és tudom, hogy nem most kéne évbe kapni de nagyon örülnék ha tudnátok segíteni, ma 23:59 van határidőm vissza küldeni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, sos, határidő
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
Az egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögei egyenlő nagyságúak.

Alapon fekvő szögei: `cosalpha=(a/2)/b=(24/2)/13=>color(red)(alpha=22,62°)`

Nyílásszöge: `beta=180°-2*alpha=180°-2*22,62°=color(red)(134,76°)`

Területe: `T=(a*sqrt(b^2-a^2/4))/2=(24*sqrt(13^2-24^2/4))/2=color(red)(60 \ cm^2)`



2.)
A két oldal által bezárt szög: `sinalpha=(2*T)/(a*b)=(2*14)/(7*8)=>color(red)(alpha=30°)`

`alpha` -val szemközi oldal hossza: `c=sqrt(a^2+b^2-2*a*b*cosalpha)=sqrt(7^2+8^2-2*7*8*cos30°)=color(red)(4 \ cm)`

Hosszabbik oldallal szemközi szög: `cosbeta=(b^2-(a^2+c^2))/(-2*a*c)=(8^2-(7^2+4^2))/(-2*7*4)=>color(red)(beta=88,98°)`

7 cm-es oldallal szemközti szög: `gamma=180°-alpha-beta=180°-30°-88,98°=color(red)(61,02°)`

Kerület: `K=a+b+c=7+8+4=color(red)(19 \ cm)`



3.)
Másik oldal: `b=sqrt(a^2+e^2-2*a*e*cosalpha)=sqrt(18^2+15^2-2*18*15*cos50°)=color(red)(14,21 \ cm)`

Átlóval szemközi szög: `cosbeta=(15^2-(18^2+14,21^2))/(-2*18*14,21)=>color(red)(beta=53,97°)`

A paralelogramma másik szöge: `(360°-2*beta)/2=(360°-2*53,97°)/2=color(red)(126,03°)`

Másik átló hossza: `f=sqrt(a^2+b^2-2*a*b*cosbeta)=sqrt(18^2+14,21^2-2*18*14,21*cos126,02°)=color(red)(28,75 \ cm)`

Területe: `T=a*b*sinalpha=18*14,21*sin53,97°=color(red)(206,86 \ cm^2)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd, a választ elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
1