Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia Tz 8.o kémia az iparban SOS

Főoldal » Általános iskola » Kémia
491
Könyörgöm valaki segítsen holnapra kene!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia! Remélem tudtam segíteni :)
.
1. szilárdak (kiv Hg), fémes szag és iz
közlekedési és háztartási eszközöket gyártanak a fémekből.

2. Al könnyűfém, védő oxidrétege van, sósavval és nátrium hidroxxiddal is reagál a többi az Fe

3.Védő oxid réteg alakul ki az aluminium tárgyakon
4Al+6O2= 2Al2 O3

4. vas- szulfát és viz keletkezik
a keletkezett vasvegyület a sókhoz tartozik.

5.mészkő kémiai neve: kalcium-karbonát
diszitésre, burkolásra használják
Égetett mész előállitása: CaCO3=CaO+CO2
a folyamat exoterm

6. A meszes viz zavarossá válik
egyenlete: Ca(OH)2+CO2= CaCO3+H2O
szén-dioxid kimutatására használják
Lejátszódik a folyamat a habarcs száradásánál

7. Fe+Cl2= FeCl3
a másik vas klorid: Fe+Cl2=FeCl

8. CaCO3+2HCl= CaCl2+H2CO3
a mész kimutatására használják a folyamatot (cserebomlás)
pl a márvány a mészkő egy kristályos változata

9. Egyenlet: CaO+H2O=Ca(OH)2
Számolás:
CaO: 56g
H2O: 18g

Ca(OH): 74g

56+18=74g
74=74
Válasz: 56kg égetett mészre van szükség
(Ha grammba 56g kell akkor ha mindent kilóban számolunk akkor 56 kg kell!)

10. A vas-oxidot egyesitjük szén-monoxiddal, keletkezik nyersvas és széndioxid.
Egyenlettel: Fe2O3+3CO= 2Fe+CO2
0