Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9. osztály kémia, az oldatok reakciója egymással, térfogat számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
338
Adott 530 g 10%-os nátrium-karbonát oldat. Milyen térfogatú 2M-os kénsavoldattal reagál?
válaszlehetőségek:
a. 500 ml
b. 1000 ml
c. 250 ml
d. 1500 ml
e. 175 ml
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, tömegszázalék, Oldatok, molszázalék
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Na₂CO₃ + H₂SO₄ → Na₂SO₄ + H₂O + CO₂
m = 530·10 / 100 → 53g
n(Na₂CO₃) = m/M = 53g / 106 g/mol → 0,5 mol

2M-os kénsavoldat koncentrációja 2 mol/liter, vagyis 2 mol kénsav van 1 liter oldatban.

V = n/c = 0,5 mol / 2mol/l → 0,25l → 250ml

Tehát a C) a helyes válasz
0