Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
2636
Írja fel annak az egyenesnek az egyenletét,amely áthalad az origón és merőleges az A(-1;2) és B(2;7) pontok által meghatározott egyenesre!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Középiskola, egyenesegyenletek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
- Írd fel az AB irányvektort (magyarul vond ki B-ből A-t)
- Erre merőleges egyenes kell, vagyis ez a vektor lesz az egyenes normálvektora
- Van egy pont: `(p_x; p_y) = (0;0)` és egy normálvektor: `bar n(n_x, n_y)`, ezzel kell egyenes egyenletet csinálni. Ennek a legegyszerűbb a képlete, jegyezd meg:

`n_x·bb x + n_y·bb y = n_x·p_x + n_y·p_y`

Most:
`n_x·bb x + n_y·bb y = n_x·0 + n_y·0`
`n_x·bb x + n_y·bb y = 0`

Persze `n_x`-et és `n_y`-t helyettesítsd még be.
1