Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
532
Sziasztok! valaki tudna segíteni a matekban?
A 0,1,2 számjegyekből hány
a)legfeljebb 5 jegyű
b)pontosan 5 jegyű
természetes szám készíthető?
Köszönöm:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
a)
1jegyű: 1 és a 2 ---> 2 db
2jegyű: az első helyre 2-féle számjegyet rakhatsz (a 0-át természetesen nem), a harmadik helyre pedig 3-félét (0,1,2), tehát 2*3= 6 db (itt még le is tudjuk ellenőrizni: 10, 11, 12, 20, 21, 22 tényleg 6 db :) )
innentől ezt a módszer lehet használni: 3 jegyű: 2*3*3= 18 db
4jegyű: 2*3*3*3=54 db
5 jegyű: 162 db
Ezeket összeadva megkapjuk a megoldást: 2+6+18+54+162=242 db legfeljebb 5 jegyú számű készíthető a 0, 1, 2 számjegyekből.

b)
Már az a)-ban kiszámoltuk: 162 db
0