Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon szépen kérem valaki segítsen aki érti, csatoltam képet

Főoldal » Középiskola » Kémia
316
Nagyon szépen kérem valaki segítsen aki érti, csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
6.
a rendszám a kémiai elem sorszáma a periódusos rendszerben.
rendszám = protonszám, tehát a 7 rendszámú elem atomjaiban 7 proton van.

tömegszám = protonszám + neutronszám az atommagban, tehát a neutronszám = tömegszám - protonszám
A 15-ös tömegszámú, 7 rendszámú atomoknak 8 neutronja van.

Atomokról beszél a feladat, ezért mivel az atom kifelé semleges: protonszám = elektronszám = 7
D a helyes.

7.
D, mert ez a cink és a kadmium és mindkettő ugyanabban a mellékcsoportban van.

8.
A 16-os rendszámú elem a kén.
Legmagasabb oxidja a kén-trioxid, tehát SO₃
A helyes válasz: B (RO₃)

9.
Azoknak a kémiai elemeknek hasonlóak a kémiai tulajdonságai, amelyek ugyanabban az oszlopban (főcsoportban) vannak a periódusos rendszerben.
B) Mg és Ca a helyes válasz (mindkettő alkáliföldfém a II.A főcsoportban)

H: hidrogén 1 vegyértékű, He: hélium nemesgáz (nem szívesen lép reakcióba)
Mg: magnézium alkáliföldfém, Al: földfém (Mg két vegyértékű, Al három)
S: kén 6 vegyértékű, Cl: klór halogén 7 vegyértékű
C: szén 4 vegyértékű, N: nitrogén 5 vegyértékű

10.
B) Ca (kalcium) mert rendszáma 20, 20 protonja van. Emellett lehet 20 neutronja.

11.
D a helyes válasz, H₂S (kén-hidorgén), ami gáz (illanó), ez H₂R képletű.

HCl nem lehet H₂R képletű, mert az HCl
H₂P nem lehet, mert az PH₃ lenne (foszfin)
H₂N nem lehet, mert az NH₃ lenne (ammónia)
H₂Si nem lehet, mert az SiH₄ lenne.

12.
Amfoter az az elem, amelyik savként és bázisként is viselkedhet:
E) N (nitrogén)

13.
Me + 2 H₂O = Me(OH)₂ + H₂

5,61 dm³ hidrogén (normál körülmények között): 1 mólja (2 g) 22,41 dm³ térfogatú lenne.
anyagmennyisége: 5,61 dm³ / 22,41 (dm³/mol) = 0,25 mol

Ha 1 mol 2 vegyértékű fém 1 mol hidrogént fejleszt vízből, akkor
0,25 mol 2 vegyértékű fém 0,25 mol hidrogént fejleszt vízből.

Ha 0,25 mol fém tömege 6 g, akkor 1 mol tömege 24 gramm.
Ez a magnézium (Mg).

Mg + 2 H₂O = Mg(OH)₂ + H₂

Módosítva: 3 éve
1