Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordinátageometria házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
327
Szeretnék ebben a két feladatban segítséget kérni. Köszönöm szépen ha valaki tud ebben segíteni!


1. Határozd meg az e és f egyenesek metszéspontjait!
e: -1x-2y=9
f: 3x+4y=-25


Határozd meg a k kör és az e egyenes metszéspontjait!
k: (x+1) négyzeten + (y-4)négyzeten=25
e: x+3y= -4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
Ábrázolása a képen látható!

`{(-x-2y=9),(3x+4y=-25):}=>{(x=-9-2y),(3x+4y=-25):}`

`3*(-9-2y)+4y=-25`

`-27-6y+4y=-25`

`-2y=2`

`color(red)(y=-1)`



`x=-9-2*y=-9-2*(-1)=color(red)(-7)`




2.)
Ábrázolása a képen látható!

`{((x+1)^2+(y-4)^2=25),(x+3y=-4):}=>{((x+1)^2+(y-4)^2=25),(x=-4-3y):}`

`(-4-3y+1)^2+(y-4)^2=25`

`9+18y+9y^2+y^2-8y+15=25`

`y^2+y=0`

`y*(1+y)=0=>color(red)({(y_1=0) , (y_2 =-1):})`



`x_1=-4-3*0=color(red)(-4)`

`x_2=-4-3*(-1)=color(red)(-1)`



Tehát a két metszéspont:
`(x_1;y_1)=>(-4;0)`

`(x_2;y_2)=>(-1;-1)`
0