Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszönöm szépen a segítséget

Főoldal » Középiskola » Matematika
388
Egy számtani sorozat harmadik eleme 3, a hetedik eleme 17. Mekkora az ötödik elem, és az első 8 elem összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`d=(a_n-a_k)/(n-k)=(17-3)/(7-3)=color(red)(3,5)`

`a_5=a_3+2*d=3+2*3,5=color(red)(10)`

`a_1=a_3-2*d=3-2*3,5=-4`

`S_8=((2*a_1+(n-1)*d)*n)/2=((2*(-4)+(8-1)*3,5)*8)/2=color(red)(66)`
0