Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Üzemi eredmény

245
Az étterem eladott szolgáltatásainak száma bázisévben 30.000 volt 5.000 Ft átlagos
vendégköltés mellett. A bérköltség összesen 60 millió forint, az állományi létszám
pedig 10 fő volt. A bérköltségen kívüli további költségek 80 millió forintot tettek ki,
így az étterem 10 millió forint üzemi eredményt realizált.
Az étterem tárgyévben 2 fővel szeretné növelni az átlaglétszámot, miközben a
bérköltségek 10%-kal fognak nőni. Egy dolgozóra jutó átlagos bérköltséggel
számolva és bázisévhez képest változatlan eladott szolgáltatás-mennyiséggel
számolva hány százalékkal nagyobb átlagköltést kellene elérni a változatlan 10 millió
forintos üzemi eredményhez? A bérköltségen kívüli további költségek nem
változnak.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Egyéb

Válaszok

1
Bevétel: `30.000*5.000=150.000.000 \ Ft`

Költségek: `60.000.000+80.000.000=140.000.000 \ Ft`

1 főre jutó bérköltség bázisévben: `(60.000.000)/10=6.000.000 \ Ft`

Tárgyévi várható bérköltség: `60.000.000*1,1=66.000.000`

1 főre jutó bérköltség tárgyévben: `(66.000.000)/10=6.600.000 \ Ft`

Tehát mivel 12 fő lesz a létszám tárgyévben így az összes bértköltség: `12*6.600.000=79.200.000 \ Ft`

Most azt az összeget keressük ami mellet a költségeket korrigálva a létszám növekedés által okozott kiadási töblet mellet az üzleti eredmény változatlan lesz úgy hogy a vendég forgalom is változatlan.

`30.000*x-79.200.000-80.000.000=10.000.000`

`30.000x=169.200.000`

`x=5.640 \ Ft`


Ami: `1-(5.640)/(5.000)=0,128=>color(red)(12,8%)`-os emelkedést jelent.
1