Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány százalékkal kell növelni az átlagos vendégköltést, hogy az üzemi eredmény ne változzon?

223
Az étterem előző évben 24 ezer eladott szolgáltatás és 5.000 forintos átlagos
vendégköltés mellett 25 %-os üzemi eredményszintet ért el. Az üzemelési költségek
(anyagjellegű-, személyi jellegű-, egyéb ráfordítások, illetve amortizáció) összesen 90
millió forintot tettek ki. Idén 20%-os költségnövekedés várható. Változatlan
mennyiségű eladott szolgáltatás (vendégszám) mellett hány százalékkal kell növelni
az átlagos vendégköltést, hogy az üzemi eredmény ne változzon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Egyéb

Válaszok

1
Tavalyi üzeti eredmény: `24.000*5.000*0,25=30.000.000 \ Ft`

Idei költségek: `90.000.000*1,2=108.000.000 \ Ft`

Tehát azt a napi átlagos bevételt keressük minden vendégtől melyek bevételeinek összege és a költésgek eredményeképpen ugyan ezt a 30 milliós üzelti eredményt kapjuk.

Tehát az idei elvárt bevétel legalább: `108.000.000+30.000.000=138.000.000 \ Ft` kell legyen.

Az átalgos napi vendégköltség: `(138.000.000)/(24.000)=5.750 \ Ft`

Ami: `1-(5.750)/(5.000)=0,15=>color(red)(15%)`-os növekedést jelent.
1