Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek kisérettségi előkészület

Főoldal » Középiskola » Matematika
595
1)
Egy derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága egy 2 cm és egy 18 cm hosszú szakaszokra osztja az átfogót.
a. Add meg a befogók és tartozó magasság hosszát!
b. Add meg háromszög területét és kerületét!
c. Add meg a háromszögbe és a háromszög köré írható kör sugarát!

2)
Ragnar Lothbrok egyszer megküzdött a négyfejű sárkánnyal, azt tapasztalta, ha levág egy fejet, akkor helyette 3 új fej nő ki. Egy szép nyári nap 5 fejet vágott le egymás után. Hány feje lett a négyfejű sárkánynak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
a.)
`b=sqrt(m^2+x_2^2)=sqrt(sqrt(x_1*x_2)^2+x_2^2)=sqrt(sqrt(18*2)^2+2^2)=color(red)(6,32 \ cm)`

`a=sqrt(x_12^2-b^2)=sqrt(20^2-6,32^2)=color(red)(18,98 \ cm)`


b.)
`T=(a*b)/2=(6,32*18,98)/2=color(red)(59,98 \ cm^2)`

`K=a+b+x_12=18,98+6,32+20=color(red)(45,3 \ cm)`


c.)
A derékszögű háromszög köré írható kör sugara egyenlő az átfogó felével tehát: `r_("köréírt")=x_12/2=20/2=color(red)(10 \ cm)`

`r_("beírt")=(2*T)/(K)=(2*59,98)/(45,3)=color(red)(2,65 \ cm)`




2.)
Ha minden levágott fej után másik 3 nő a helyére akkor a levágott fej mellé másikba csak +2 fej nő majd. Így kiszámítható az alábbi módon: `3*4+2=color(red)(14)` fejű lett a sárkány miután levágták 5 fejét.
1