Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek kisérettségi előkészület

Főoldal » Középiskola » Matematika
405
A-ból B felé elindul egy óránként 10 km-es sebességel haladó gőzhajó. 4 órával utána ugyancsak A-ból B felé elindul egy másik gőzhajó 12 km/h sebességel. A két hajó egyszerre ér B-be. Hány km-re van A-tól B?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az első gőzhajó sebessége 10 km/óra, menetideje legyen "t" óra, ekkor a megtett út az A és B között : s(AB)=(10·t) km.
A másodiké 12 km/óra, menetideje (t-4) óra lesz az elsőhöz képest és a megtett útja A és B közt: s(AB)=12·(t-4) km lesz, a két megtett út egyenlő, emiatt: 10t=(12t-48), amelyből 2t=48, ezért: t=24 óra, az A és B pontok közötti távolság tehát:
s(AB)=10·24=240 km lett! :)

Tehát 240 kilométer az A és a B pontok között a távolság!

Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (47 éves, kémia-matek korrepetáló)
1