Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek kisérettségi előkészület

Főoldal » Középiskola » Matematika
414
1)
2 jegyű számban a 10-es száma 5-tel nagyobb mint az egyeseké
Számjegycsere + eredeti szám =143

2)
1 társaság 6 fős.
Hány kézfogás történik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. feladat: Az eredeti szám 10·(x+5)+x= 11x+50, felcserélt szám 10·x+(x+5)=11x+5, a kettő összege pedig felírva
(11x+50)+(11x+5)=143, amelyből 22x+55=143, vagyis 22x=88, így tehát x=4 volt.
Az eredeti szám a 94 volt, a felcseréléssel kapott szám meg a 49 lehetett csak! :)

2. feladat: (6·(6-1))/2=(6·5)/2=30/2=15, tehát összesen 15 kézfogás történt a társaságban! :)

Üdv.: Ármós Csaba Db.-ből (47 éves, kémia-matematika korrepetáló)
1