Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
518
Összeöntünk egy közös edénybe 40%-os és 12%-os alkoholokat. Melyikből mennyit
öntsünk a keverékbe, hogy 3,5 liter 20%-os alkoholt kapjunk?
Összeöntünk egy közös edénybe 20%-os és 10%-os ecetet. Melyikből mennyit öntsünk a
keverékbe, hogy 2,5 liter 16%-os alkoholt kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
`x*0,4+0,12*(3,5-x)=3,5*0,2`

`0,4x+0,42-0,12x=0,7`

`0,28x=0,28`

`color(red)(x=1 \ "liter")` kell a 40%-os alkoholból.


A 12%-os alkoholból: `3,5-1=color(red)(2,5 \ "liter")` kell.




2.)
`0,2*x+0,1*(2,5-x)=2,5*0,16`

`0,2x+0,25-0,1x=0,4`

`0,1x=0,15`

`color(red)(x=1,5 \ "liter")` kell a 20%-os ecetből.


A 10%-os ecetből pedig: `2,5-1,5=color(red)(1 \ "liter")`
0