Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
807
400 g 20 %-os sósavhoz hány gramm 48 %-osat kell önteni, hogy 32 %-os oldatot
kapjunk?
1200 g 13 %-os sóoldathoz hány gramm 27 %-osat kell önteni, hogy 21 %-os oldatot
kapjunk?
2,5 liter 17 %-os kénsavhoz hány gramm 29 %-osat kell önteni, hogy 24 %-os oldatot
kapjunk?
6 liter 15 %-os kénsavhoz hány gramm 35 %-osat kell önteni, hogy 25 %-os oldatot
kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
`400*0,2+x*0,48=(400+x)*0,32`

`80+0,48x=128+0,32x`

`0,16x=48`

`x=300`

Tehát `color(red)(300 \ g)` 48%-os sósavat kell hozzáönteni.



2.)
`1.200*0,13+x*0,27=(1.200+x)*0,21`

`156+0,27x=252+0,21x`

`0,06x=96`

`x=1.600`

Tehát `color(red)(1.600 \ g)` 27%-os sósavat kell hozzáönteni.



3.)
2,5 liter kénsav tömege = `2.500 \ cm^3*1,83 \ g/(cm^3)=4.575 \ g`

`4.575*0,17+x*0,29=(4.575+x)*0,24`

`777,75+0,29x(1098+0,24x`

`0,05x=320,25`

`x=6.405`

Tehát `color(red)(6.405 \ g)` 29%-os sósavat kell hozzáönteni.



4.)
6 liter kénsav tömege = `6.000 \ cm^3*1,83 \ g/(cm^3)=10.980 \ g`

`10.980*0,15+x*0,35=(10.980+x)*0,25`

`1.647+0,35x=2.745+0,25x`

`0,1x=1098`

`x=10.980`

Tehát `color(red)(10.980 \ g)` 35%-os sósavat kell hozzáönteni.
0