Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos nem ertem

Főoldal » Középiskola » Matematika
316
2x+5y=1
2x-y=5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik képletből kifejezzük az egyik ismeretlent.

Vegyük a 2. képletet:
2x - y = 5
2x - y - 5 = 0
2x - 5 = y (Ez volt a cél, hogy az y = 2x - 5)

A másik képletbe az y helyére behelyettesítjük az előző átalakított képletet.

2x + 5*(2x - 5) = 1 (Itt már csak 1 ismeretlen szerepel, ezért az x értékét kitudjuk számolni.)
2x + 10x - 25 = 1
12x = 26
x = 26/12
x = 13/6

Most az y-t kiszámoljuk:
2*(13/6) - 5 = y
26/6 - 5 = y
(26-30)/3 = y
-4/6 = y

Tehát
x = 13/6
y = -4/6

Az adatokkal leellenőrizzük, hogy jó-e a megoldásunk, ezért az egyik eredeti képletbe visszahelyettesítünk:

2x + 5y = 1
2*(13/6) + 5*(-4/6) = 26/6 - 20/6 = 6/6 = 1

(A másikba is behelyettesítve:)

2x - y = 5
2*(13/6) + 4/6 = 26/6 + 4/6 = 30/6 = 5
0