Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi ennek a kémia feladatnak a megoldái menete?

Főoldal » Középiskola » Kémia
367
Sziasztok! Ehhez a feladathoz kéne egy kis segítség, nem értem miért így kell megoldani:
Hány gramm brómot tud addícionálni 250 cm³ standard állapotú butén gáz?

C4H8+Br2=C4H8Br2
V=250cm³=0,250dm³
Vs=24,5dm³/mol

nc4h8=V/Vs=0,0102 mol
nbr2= 0,0102 mol
Mbr2=160g/mol
mbr2=nbr2×Mbr2=0,0102×160=1,63g

Nem értem, hogy a brómnak miért annyi a molszámja...valaki segítene elmagyarázni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

C4H8+Br2=C4H8Br2 : ez a lejátszódó reakció egyenlete

V=250cm³=0,250dm³ : ennyi a térfogata `dm^3`-ben

Vs=24,5dm³/mol : ez a moláris térfogat

nc4h8=V/Vs=0,0102 mol : itt kiszámoljuk, hogy hány mol a butén mennyisége

nbr2= 0,0102 mol : a reakcióegyenlet alapján ugyanannyi mol brómot addícionál a butén, amennyi a butén mennyisége

Mbr2=160g/mol : ennyi a bróm moláris tömege

mbr2=nbr2×Mbr2=0,0102×160=1,63g : az anyagmennyiség és a moláris tömeg segítségével tudjuk számolni a bróm tömegét.
0