Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszönöm ha valaki elkészíti

Főoldal » Középiskola » Matematika
344
3658/a,b
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ahhoz, hogy megtaláljuk a háromszög mindkét oldalának merőleges felezőpontjának egyenletét, először meg kell találnunk mindkét oldal felezőpontját. Az A(x1, y1) és B(x2, y2) végpontokkal rendelkező szakasz felezőpontja ((x1+x2)/2, (y1+y2)/2.

AB felezőpontja: (((-2)+3)/2, (2+(-3))/2) = (0,5, -0,5)

BC felezőpontja: ((3+5)/2, (-3+3)/2) = (4, 0)

AC felezőpontja: ((-2+5)/2, (2+3)/2) = (1,5, 2,5)

Ahhoz, hogy megtaláljuk az AB merőleges felezőpontjának egyenletét, meg kell találnunk az AB egyenes meredekségét (ami -1), majd meg kell keresnünk ennek a meredekségnek a negatív reciprokát (ami 1). Ezután egy egyenes pont-meredekség alakját használjuk a merőleges felező egyenlet meghatározásához:

y - (-0,5) = 1 (x - 0,5)

y = x - 1

A BC merőleges felező egyenletének megtalálásához ugyanazt a módszert használjuk:

y - 0 = (-1/(-2-5)) (x - 4)

y = (1/7)x + (20/7)

Az AC merőleges felező egyenletének megtalálásához ugyanazt a módszert használjuk:

y - 2,5 = (-1/(-3)) (x - 1,5)

y = (1/3)x + 7/6

Most meg kell mutatnunk, hogy az O(7/4, 3/4) pont mindhárom merőleges felezőn fekszik:

Az AB merőleges felezőszögéhez: 3/4 = 7/4 - 1/2 3/4 = 3/4

A BC merőleges felezőszögéhez: 3/4 = (1/7) (7/4) + (20/7) 3/4 = 3/4
0