Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szőlőcukoroldat és az ezüsttükörpróba

Főoldal » Középiskola » Kémia
700
250 gramm szőlőcukoroldattal elvégezve az ezüsttükörpróbát, 12 gramm ezüst válik ki. Számítsd ki a szőlőcukoroldat tömegszázalékos összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Az ezüsttükörpróba során a szőlőcukor oxidációjával ezüst válik ki a oldatból. A 12 g kinyert ezüst mennyiségét a szőlőcukor oldat tömegével arányosítva meghatározhatjuk a szőlőcukor oldat tömegszázalékos koncentrációját.

Ha x a szőlőcukor oldat tömege grammban, akkor a 250 g szőlőcukor oldatban található szőlőcukor mennyisége:

250 g * (100/100) = 250 g

Az ezüsttükörpróba után a szőlőcukor oldat tömege a kinyert ezüstet is tartalmazza, tehát:

x + 12 g

Az ezüsttükörpróba során a szőlőcukor oxidálódik, és egyenletességgel a következő reakció megy végbe:

C6H12O6 + Ag(NH3)2OH -> CO2 + H2O + Ag + 2NH3

Az egyenlet alapján 6 mol szőlőcukorhoz 1 mol ezüst válik ki. Az ezüsttükörpróbában kinyert 12 g ezüst megfelel 0,0701 mol ezüstnek:

12 g / 107,87 g/mol = 0,0701 mol

Mivel 6 mol szőlőcukorhoz 1 mol ezüst tartozik, ezért az oldatban 0,0117 mol szőlőcukor van:

0,0701 mol / 6 mol = 0,0117 mol

Ez a mennyiség x + 12 g szőlőcukor oldatban található, tehát a szőlőcukor oldat tömegére a következő egyenletet írhatjuk fel:

x + 12 g = (0,0117 mol / 0,250 kg) * 1000 g = 46,8 g

Tehát a szőlőcukor oldat tömegszázalékos összetétele:

0,0117 mol / 0,0468 kg * 100% = 25,0%.

Az oldat tömegére és tömegszázalékos összetételére a számítások során kerekítéseket alkalmaztunk, ezért az eredményekben előfordulhat némi pontatlanság.
0

Az ezüst tükör próba során a szőlőcukor enyhe oxidációja történik:

az ezüst ionok oxidálják a szőlőcukor nyílt láncú formájának láncvégi aldehid csoportját karbonsavvá (a glükózból glükonsav keletkezik).

R-CHO + 2 Ag+ + 2 OH- → R-COOH + 2 Ag + H₂O

Tehát 1 mol szőlőcukor molekula 2 mol ezüstöt választ le.

M(szőlőcukor)=6*12+12+6*16 = 180 g/mol

Ar(Ag)=108 g/mol

180 g szőlőcukor 216 g ezüstöt választ le.
x=12*180/216= 10 g szőlőcukor 12 g ezüstöt választ le.

Ez a 10 gramm szőlőcukor 250 gramm oldatban van.

A szőlőcukoroldat tömegszázalékos összetétele:
w%= 10 g *100 / 250 g = 4 m/m%
Módosítva: 3 éve
1