Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitseget kérnék

Főoldal » Általános iskola » Matematika
405
Ezt a két szöveges feladatot kéne megoldani.Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Ha az egyik szivattyú 12 óra alatt szivattyúz ki egy alapárokban lévő vizet, akkor az 1/12 részét szivattyúzza ki óránként, míg a másik szivattyú 1/4 részét óránként. Tehát ha mindkét szivattyú együtt dolgozik, akkor óránként 1/12 + 1/4 = 1/6 részt szivattyúznak ki. Ez azt jelenti, hogy 6 óra alatt az összes vizet kiszivattyúzzák, mert óránként 1/6 részét szivattyúzzák ki. Ez azt is jelenti, hogy Józsi helyesen számolta ki az időt, amire a két szivattyú együtt kiszivattyúzza a vizet.



Másik:

Az időtartam, amire az üres víztartályt mindhárom csapon át lehet tölteni, az a csapok összesített idejétől függ.

Az első csappal 5 óra alatt lehet megtölteni a tartályt.
A második csappal 6 óra alatt lehet megtölteni a tartályt.
A harmadik csappal 7,5 óra alatt lehet megtölteni a tartályt.

Az összesített időt meghatározhatjuk a legnagyobb közös osztó (LNKO) segítségével.

A 3, 2 és 5 az idők osztói, így a LNKO-juk 30.

Ez azt jelenti, hogy 30 óra alatt lehet megtölteni az üres tartályt mindhárom csappal.

Tehát az üres víztartályt mindhárom csapon át 30 óra alatt lehet megtölteni.
Módosítva: 3 éve
0

Köszönöm szépen
0

19)
Az első szivattyú 1 óra alatt a munka `1/12`-ed részével végez.
A második szivattyú 1 óra alatt a munka `1/4`-ed részével végez.
Ha mindkét szivattyú azonos ideig dolgozik, akkor a következő egyenletet lehet felírni:
`x/12+x/4=1` /közös nevezőre hozok
`x/12+(3*x)/12=1` /összevonok
`(4*x)/12=1` /mindkét oldalt `12`-vel szorzom
`4*x=12` /mindkét oldalt osztom `4`-gyel
`x=3` Tehát ha mindkét szivattyú egyszerre dolgozik, akkor az árkot 3 óra alatt kiszivattyúzzák. Vagyis sajnos Józsi rosszul számolt. :(
20)
Az első csap 1 óra alatt a tartály `1/5` részét tölti meg.
A második csap 1 óra alatt a tartály `1/6` részét tölti meg.
A harmadik csap 1 óra alatt a tartály `2/15` részét fogja megtölteni.
Ha mind a három csap egyszerre lesz nyitva, akkor a következő képletet lehet felírni ha `x`-nek nevezem azt az időt, amíg mindhárom csap nyitva van:
`1/5*x+1/6*x+2/15*x=1` /közös nevezőre hozok
`(6*x+5*x+4*x)/30=1` /összevonok
`(15*x)/30=1` /mindkét oldalt szorzom `30`-cal
`15*x=30` /mindkét oldalt osztom `15`-tel
`x=2`
Tehát ha mindhárom csap egyszerre van nyitva, akkor a tartályt `2` óra alatt megtöltik.
Módosítva: 2 éve
0