Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
335
Kérnék szépen segítséget.
a és b feladat . Egyrészről, hogy jók- e a megoldásaim, mind? Ha nem , miért nem? Illetve a táblázat utolsó oszlopát nem tudom sem az “a” , sem a “b” feladatban.
Köszönöm!
Sürgős lenne :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Az utolsó oszlopokba csak azt kell írni, hogy a képletben melyik betűt jelöli az adott sor.

Az a) feladatnál
az 1. sor jelöli a képletben az ma-t
és a 2. sor jelöli a képletben a T-t.

Csak be kell helyettesíteni.
Ha az 1. sor hiányzik, akkor ebbe a képletbe: ma = (T*2)/a, tehát ma = (T*2)/4
Ha a 2. sor hiányzik, akkor ebbe: T = (a*ma)/2, tehát T = (4*ma)/2

Ha így megoldod, akkor már pl. az 5. oszlop nem jó.


A b) feladatnál ugyanez a helyzet, csak itt a terület (T) adott, mert az 15 cm² mindig a képletben.

Az 1. sor jelöli az a képletben az a-t
és a 2. sor jelöli a képletben az ma-t.

Az 1. sort ezzel a képlettel tudod kiszámolni: a = (T*2)/ma, tehát a = 30/ma
A 2. sort ezzel a képlettel tudod kiszámolni: ma = (T*2)/a, tehát ma = 30/a
0

Köszönöm! :)
0