Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magyarázat is kellene

Főoldal » Középiskola » Fizika
403
Egy R ellenállás 3 egyforma és sorba kötött forradhoz van kötve. 1 forrás elektromos feszültsége E és belső ellenállasa e. Határozd meg az így keletkezett áramkörön keresztűl haladó áram áramerősségét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Tudom már késői a válasz de hátha segít a megértésben:

Az áramkörön haladó áramkör áramerőssége meghatározható a Ohm törvény segítségével:

I = E / R

ahol I az áramerősség, E az elektromos feszültség és R a teljes ellenállás.

Az áramkörben szereplő ellenállások sorosan vannak kapcsolva, így a teljes ellenállás a sorba kapcsolt ellenállások összege:

R = R1 + R2 + R3

ahol R1, R2 és R3 az egyforma ellenállások.

Az egyforma ellenállások sorba kötése miatt az áram az összes ellenálláson ugyanakkora, ezért az ellenállások összege egyszerűen háromszorosa az egyforma ellenállásnak:

R = 3R1

Az áramkör teljes ellenállása tehát:

R = 3R1

Az áramerősség tehát:

I = E / (3R1 + e)

Tehát az áramkörön keresztül haladó áramkör áramerőssége I = E / (3R1 + e).
0