Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gradiens meghatározás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
365
Határozza meg az `f:R^2->R` , `f(x,y)=y*e^(x+2y)` kétváltozós függvény gradiensét (2,-1) pontban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`f_x=del/del_x(y^(x+2y))=y*del/del_x(e^(x+2y))=y*del/del_x(e^g)*del/del_x(x+2y)=color(red)(ye^(x+2y))`

`f_y=del/del_y=ye^(x+2y)=del/del_y(y)*e^(x+2y)+y*del/del_x(e^(x+2y))=e^(x+2y)+ye^(x+2y)*2=color(red)(e^(x+2y)+2ye^(x+2y))`

`del_f/del_x(2,-1)=x/(ye^(x+2y))=2/(-1e^(2+2*(-1)))=2/-1`

`del_f/del_y(2,-1)=y/(e^(x+2y)+2ye^(x+2y))=(-1)/(e^(2+2*(-1))+2*(-1)e^(2+2*(-1)))=(-1)/-1`

`gradf(2,-1)=color(red)((-1;-1))`
0