Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gradiens meghatározás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
324
Határozza meg az `f:R^2->R`, `f(x,y)=x*ln(x+y)` függvény gradiensét (3,-2) pontban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`f_x=del/del_x(x*ln(x+y))=del/del_x(x)*ln(x+y)+x*del/del_x(ln(x+y))=ln(x+y)+x*1/(x+y)=color(red)(ln(x+y)+x/(x+y))`

`f_y=del/del_y(x*ln(x+y))=x*del/del_y(ln(x+y))=x*del/del_g \ (ln(g))*del/del_y(x+y)=x*1/g*1=color(red)(x/(x+y))`

`del_f/del_x(3;-2)=x/(ln(x+y)+x/(x+y))=3/(ln(3+(-2))+3/(3+(-2)))=3/3`

`del_f/del_y(3;-2)=y/(x/(x+y))=(-2)/(3/(3+(-2)))=-2/3`

`gradf(3;-2)=color(red)((3;3))`
0