Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Életkoros matematika feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
477
Marci és apa együtt 59 évesek. 12 évvel ezelőtt apa négyszer olyan idős volt, mint Marci. Hány évesek most?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Marci x éves, Apa 59-x. 12 évvel ezelőtt Marci x-12 éves volt, Apa pedig 59-x-12 = 47-x éves.

A felírható egyenlet:

47-x = 4(x-12)

47-x = 4x-48 /+x

5x-48=47 /+37

5x = 95 /:5

x = 19

Marci 19 éves, Apa 59-19 = 40 éves. 12 évvel ezelőtt Marci 19-12 = 7 éves volt, Apa pedig 40-12 = 28 éves, ami négyszerannyi, mint Marci.
0