Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Életkoros matematika feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
743
Apa és Laura együtt 48 évesek. 4 év múlva apa háromszor olyan idős lesz, mint Laura. Hány évesek most?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Apa legyen x éves, Laura pedig 48-x; így ketten együtt 48 évesek.

4 év múlva Apa x+4 éves lesz, Laura pedig 48-x+4 = 52-x éves.

A felírható egyenlet:

x+4 = 3(52-x)

x+4 = 156-3x /+3x

4x+4 = 156 /-4

4x = 152 /:4

x = 38

Apa tehát 38 éves, Laura pedig 48-38 = 10 éves.

4 év múlva Apa 38+4 = 42 éves lesz, Laura pedig 10+4 = 14 éves, ami épp harmadannyi, mint Apa.
0