Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számsorozat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
676
Egy körgyűrű cikk alakú szabadtéri nézőtéren minden sorban 5-tel több férőhely van, mint az előtt lévőben.Hány sorba tudunk elhelyezni 495 nézőt, ha az első 35 férőhelyes sortól kezdve minden helyre ültetünk embert.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát a sorok 35, 40, 45, 50, ... férőhelyesek, ez egy számtani sorozat. A kérdés az, hogy az első hány elemének az összege éri el vagy haladja meg először a 495-öt.

`S_n``=``((a_1+a_n)*n)/2``=``((2a_1+(n-1)d)*n)/2``=``((2*35+(n-1)*5)*n)/2``=``((70+5n-5)*n)/2``=``(5n^2+65n)/2`

`(5n^2+65n)/2 >= 495`

`5n^2+65n >= 990`

`5n^2+65n-990 >= 0`

`n^2+13n-198 >= 0`

Ez egy sima másodfokú egyenlőtlenség. A megoldóképletből az jön ki, hogy `n ≤ -22` vagy `n>=9`. Negatív számú sor nyilván nem lehet, tehát a válasz az, hogy kilenc sorba tudjuk elhelyezni a nézőket.

Ellenőrzés: `35+40+45+50+55+60+65+70+75=495`.
-1