Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
422
1. Béla butikos. Egy zakó és egy nadrág együtt 18.000. Ft. Január elsején a zakó árát 12%-kal, a nadrág árát pedig 40%-kal felemeli, hogy áruk egyenlő legyen. Mennyibe kerültek a cikkek áremelés előtt és után?
2. Egy szoknya és egy nadrág együtt 6000 ft. Béla -a bolt tulajdonosa- a szoknya árát 40%-kal, a nadrag árát 20%-kal emeli fel, így a szoknya és a nadrág árának összege 7700 ft lesz. Mennyi az új áruk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

1,

I. x+y = 18000 `to` y=18000-x

II. 1,12x = 1,4y

1,12x = 1,4(18000-x)

1,12x = 25200-1,4x

2,52x = 25200

x = 10000 Ft (zakó, emelés előtt)

y = 8000 Ft (nadrág, emelés előtt)

1,12x = `1.12*1000` = 11200 Ft (zakó, emelés után)

1,4y = `1.4*8000` = 11200 Ft (nadrág, emelés után)

Ellenőrzés!

2,

I. x+y = 6000 `to` y=6000-x

II. 1,4x + 1,2y = 7700

1,4x + 1,2(6000-x) = 7700

1,4x + 7200 - 1,2x = 7700

0,2x = 500

x = 2500 Ft (szoknya, eredeti ár)

`1.4*2500` = 3500 Ft (szoknya, emelt ár)

y = 6000 - 2500 = 3500 Ft (nadrág, eredeti ár)

`1.2*3500` = 4200 Ft (nadrág, emelt ár)

Ellenőrzés!
0