Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kaphatnék segítséget?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
868
Egy körmozgást végző test 12 s alatt 96 fordulatot tesz meg. Számítsd ki a periódusidőt, a másodpercenkénti és a percenkénti fordulatszámot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
- Periódusidő: 1 kör (periódus) megtételéhez szükséges idő.

- Fordulatszám: időegység alatt (perc, másodperc, stb) megtett fordulatok száma.

Ha 12 s alatt megtesz 96 fordulatot, akkor

a,

mennyi idő alatt tesz meg 1 fordulatot?

T = `1/96*12` = `1/8` = `ul("0,125 s")` (ez lesz a periódusidő)

b,

1 s alatt mennyi fordulatot tesz meg?

n = `1/12*96` = `ul("8 " 1/s)` (a másodpercenkénti fordulatszám).

c,

60 s alatt mennyi fordulatot tesz meg?

n = `60/12*96` = `ul("480 " 1/(min))` (percenkénti fordulatok száma).
1