Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
383
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
4, A perklórsav erős sav, teljes mértékben disszociál:

`HClO_4` `to` `H^+` + `ClO_4^-`

`c_(HClO_4)` = `[H^+]` = 0,005 `(mol)/(dm^3)`

pH =`-lg[H^+]` = `-lg(0.005)` = `ul("2,3")`

5, A NaOH erős bázis, ez is disszociál teljesen:

`NaOH` `to` `Na^+` + `OH^-`

`c_(NaOH)` = `[OH^-]` = 0,1 `(mol)/(dm^3)`

pOH = `-lg[OH]` = `-lg(0.1)` = 1

pH = 14-pOH=14-1 = `ul("13")`

6, Az ecetsav gyenge sav, a disszociációja részleges:

`CH_3COOH` ⇌ `CH_3COO^-` + `H^+`

Kiindulunk 0,01 mol ecetsavból (`dm^3`-enként)

Átalakul x mol, ugyanennyi keletkezik az acetátionból és a hidrogénionból is.

Az egyensúlyi oldatban van 0,01-x mol ecetsav, a két ionból x mol.

Felírjuk az egyensúlyi állandót:

`K=([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `x^2/(0.01-x)` = `2*10^(-5)`

Megoldod x-re:

x = `4.37*10^(-4)` = `[H^+]`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(4.37*10^(-4))` = `ul("3,36")`

7, Az ammónia gyenge bázis, ez sem disszociál teljes mértékben:

`NH_4OH` ⇌ `NH_4^+` + `OH^-`

Mint az előzőnél, kiindulás, átalakul, egyensúlyban; felírod az egyensúlyi állandót:

`K_d` = `([NH_4^+]*[OH^-])/([NH_4OH])` = `x^2/(0.01-x)`

x = `4.15*10^(-4)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(4.15*10^(-4))` = 3,38

pH = 14-pOH = 14-3,38 = `ul("10,62")`
0