Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
436
1dm3 térfogatú, 0 C-os és 0.200MPa nyomású hidrogénből és nitrgoénből álló gázelegy tömege 1g. Mennyi a térfogat%-os összetétele?

Előre is köszönöm a segítséget❤❤
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az állapotegyenletből: p×V=n×R×T, innen n(elegy)=(p×V)/(R×T)= (2×10⁵×10-³)/(8,314×273,15)= (200/2270,9691)=0,08807 mol, legyen "x" mol hidrogén az elegyben, akkor (0,08807-x) mol nitrogén van benne.

Az elegy 1 g tömegére felírható a következő egyenlet:
2·x+28·(0,08807-x)= 1,00 , ebből 26·x= 1,46591, azaz x= 0,05638 mol H₂ és 0,03169 mol N₂ van az elegyben! :)

Térfogat%-osan kifejezve ezt (vagy mól%-osan):
%(V/V) (hidrogén)= (0,05638/0,08807)×100= 64,02 %, illetve %(V/V) (nitrogén)= (100-64,02)= 35,98 % !

Körülbelül tehát 64 tf.% hidrogént és 36 tf.% nitrogént tartalmaz az 1 dm³ gázelegy!
(Megjegyzés: A gázelegy átlagos móltömege pedig : M(átl.)=m(ö)/n(ö)= 1 g/ 0,08807 mol = 11,355 g/mol, innen is látszik, hogy több a gázelegyben a hidrogéngáz, mert a 2-höz inkább van közelebb , mint a 28-hoz!)
0