Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
514
Függőleges síkban 1 m sugarú köröket ír le egy 200 grammos test,melynek a fordulatszáma 2 Hz.
a; Mekkora a az erő az alsó és a felső pontban?
b; Add meg azt a legkisebb sebességet amellyel még megtud tenni egy teljes kört.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Gondolom, a test egy fonál végén van, és az a) kérdés arra vonatkozik, hogy mekkora a fonalat feszítő erő.

A centripetális erő: `F_(cp)=m*omega^2*r=m*(2 pi n)^2*r=4pi^2 mrn^2`

A pálya felső pontján a fonál által kifejtett erő és a nehézségi erő egyaránt lefelé mutatnak, tehát összegük adja a centripetális erőt:
`F_(ff)+mg=F_(cp)`
`F_(ff)=F_(cp)-mg=4pi^2 mrn^2-mg=4pi^2*0.2*1*4-0.2*10~~29.6N`

A pálya alsó pontján a fonál által kifejtett erő felfelé húzza a testet, a nehézségi erő pedig lefelé, tehát különbségük adja a centripetális erőt:
`F_(fa)-mg=F_(cp)`
`F_(fa)=F_(cp)+mg=4pi^2 mrn^2+mg=4pi^2*0.2*1*4+0.2*10~~33.6N`

A legkisebb sebesség az, amelynél a felső holtponton a fonál által kifejtett erő nullává válik, tehát a centripetális erőt egyedül a nehézségi erő szolgáltatja:
`mg=(m*v_min^2)/r`

`v_min=sqrt(gr)=sqrt(10)~~3.16m/s`
0