Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon fontos fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
392
Csatolom a képet, nem tudom milyen képletet kellene használni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOSSOS
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mivel mindkettőn ugyanaz az áram folyik, a feszültségesés megegyezik a fajlagos ellenállások arányával.

(Az Ohm tv.-ből: U1/R1=I és U2/R2=I -> U1/R1=U2/R2 -> U1/U2=R1/R2 )

R=l*φ, l=1m ( l hossz, φ fajl.ell.)

Tehát Uvas/Uréz=Rvas/Rréz=10-6 Ωm / 1.78*10-8 Ωm=56,18

Tehát a méterenkénti fesz.esés 56-szor nagyobb a vasban, mint a rézben.
2