Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számítások

Főoldal » Középiskola » Kémia
500
Sziasztok! ebben kérnék egy kis segítséget :)

Bárium-kloridból és kálium-bromidból álló keverék 5,00 g-os mintájának
vizes oldatából az összes halogenidiont leválasztva 7,50 g ezüst-halogenid
csapadék keletkezik. Határozzuk meg a kiindulási és a keletkező keverék
tömeg- és anyagmennyiség-százalékos összetételét!

Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Írjunk reakció egyenleteket és moláris tömegeket:

`BaCl₂ + 2 Ag^+ → 2 ul(AgCl) + Ba^(2+)`

`KBr + Ag^+ → ul(AgBr) + K^+`

M(BaCl₂)= 137+2*35,5 = 208 g/mol

M(KBr)= 40+80 = 120 g/mol

M(AgCl)= 108+35,5 = 143,5 g/mol

M(AgBr)= 108+80 = 188 g/mol

Kétkomponensű a keverék, ezért legyen x gramm a bárium-klorid és 5,00-x gramm a kálium bromid tömege.

1 mol bárium-kloridból 2 mol ezüst klorid keletkezik.
208 g bárium-kloridból 2*143,5 g ezüst klorid keletkezik.
`x` gramm bárium-kloridból `x* 2*143.5/208` gramm ezüst klorid keletkezik.

1 mol kálium-bromidból 1 mol ezüst bromid keletkezik.
120 g kálium-bromidból 188 g ezüst bromid keletkezik.
`5-x` gramm kálium-bromidból `(5-x)*188/120` gramm ezüst bromid keletkezik.

Az összes csapadék tömege 7,50 gramm, ami egyenlő `x* 2*143.5/208` gramm `+ (5-x)*188/120` grammal.

`x* 2*143.5/208 + (5-x)*188/120=7.5`

Innentől egyenlet megoldás x-re.

`120*x* 2*143.5 + 208*(5-x)*188=208*120*7.5`

`-4 664*x + 195 520 = 187 200`

`-4 664*x = -8 320`

`x=1,784 g` a bárium-klorid tömege.
n(bárium-klorid)=1,784 g / 208 (g/mol) = 0,0086 mol

5-1,784 = 3,216 g a kálium-bromid tömege.
n(kálium-bromid)=3,216 g / 120 (g/mol) =0,0268 mol

tömeg%(bárium-klorid) = 1,784*100 / 5 = 35,68 m/m%

tömeg%(kálium-bromid) = 100-35,68 = 64,32 m/m%

össz mólszám = 0,0268 mol + 0,0086 mol = 0,0353 mol

mól%(bárium-klorid) = 0,0086 *100 / 0,0353 = 24,36 n/n%
mól%(kálium-bromid) = 0,0268 *100 / 0,0353 = 75,92 n/n%
Módosítva: 3 éve
0