Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
1808
Valaki segítene elmagyarázni, hogyan kell ezt a feladatot megoldani?
150 g vízből 80 Celsius-fokon telített KNO3-oldatot készítünk, majd 20 Celsius fokra hűtjük. Hány gramm só kristályosodik ki?
A telített KNO3 oldat 80C-fokon 63,0 tömegszázalékos, 20C-fokon 24,2 tömegszázalékos.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, kristályosodás, kiválás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Tehát a kezdeti oldat 63 százalékos. A víz tömege 150 gramm, a KNO3 tömege legyen `m` gramm.

`m/(150+m)=0.63`

`m=94.5+0.63m`

`0.37m=94.5`

`m~~255.4`

Vagyis az oldatban összesen 255,4 gramm KNO3 van. Ez 80 fokon mind fel is van oldva, 20 fokon viszont csak egy része lesz oldott állapotban. Az előbbihez hasonló gondolatmenettel számoljuk ki, hogy pontosan mennyi:

`m_2/(150+m_2)=0.242`

`m_2=36.3+0.242m_2`

`0.758m_2=36.3`

`m_2~~47.9`

Tehát 20 fokon ennyi víz már csak 47,9 gramm kálium-nitrátot tud feloldani. A különbség, azaz 255,4-47,9=207,5 gramm kikristályosodik.
1

Köszönöm szépen!
0