Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány nőstény és hány him tagja volt az év elején e populációnak?

Főoldal » Középiskola » Matematika
396
Egy biológiai kutatóintézetben év elején a kísérleti patkányok populációjának 24%-a nőstény volt. Fél évvel később 72 nőstény és 108 hím patkánnyal gyarapodott a populáció, így ekkor a hím patkányok a populáció 70%-át alkották (eköz- ben egyetlen patkány sem pusztult el). Hány nőstény és hány him tagja volt az év elején e populációnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Éve elején a hím egyedek száma 0,76x a nőstény egyedek száma 0,24x és összesen x egyed van.
Fél évvel később hímekből 108-cal több van tehát 0,76x+108
A nőstényekből 72-vel van több, tehát0, 24x+72
MIvel ezeknek a száma nőt,, ezért az összesen is nőtt 108+72-vel tehát az x+180 lesz
Ekkor a hímek száma a populáció 70 százaléka, tehát
0,76x+108= 0,7*(x+180)
0,76x+108=0,7x+126 /-0,7x
0,06x+108=126 /-108
0,06x = 18 /:0,06
x = 300
A populációban 300 patkány volt eredetileg összesen, ennek még ki kell számolni a 24 illetve a 76 %-át
300*0,24=72
300*0,76=228
A populációban 72 őstény és 228 hím patkány volt eredetileg.
Remélem mindent jól és érthetően írtam, ha van kérdésed akkor nyugodtan szólj.:)
0