Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1887
Egy fából készült téglatest éleinek hossza 8cm,10cm és 12cm.A téglatest csúcsai körül szerkesztünk egy-egy 3cm sugarú gömböt,majd a gömbnek a téglatestbe eső részeit a téglatestből kiesztergáljuk.Mekkora maradt a test térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel a téglatest minden oldala ≥ 6cm-nél, ezért nincs két vagy több olyan gömb, amely érintené vagy metszené egymást. Így a téglatest térfogatából egyszerűen le kell vonni 8 darab negyedkört, tehát 2 egész kört. Ennek térfogata: 2*(4/3π*32)=75,4 cm3.
Vtéglatest=8*10*12=960 cm3.
960-75,4=884,6 cm3.
1