Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség

Főoldal » Középiskola » Matematika
577
A francia kártya egy paklijából a négy ászt (pikk, kőr,
káró és treff ászt) véletlenszerű sorrendben letesszük
sorban egymás mellé az asztalra.
a) Összesen hány különböző sorrendben helyezkedhet el a négy ász?
b) Hány olyan sorrend van, amelyben a pikk és a kőr
ász egymás mellett van?
c) Mennyi a valószínűsége, hogy az ászokat véletlenszerűen lerakva a pikk és a kőr ász egymás mellé
kerül?
d) Mennyi a valószínűsége, hogy az ászokat véletlenszerűen lerakva a pikk és a kőr ász nem kerül
egymás mellé?
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia itt a megoldás:

pikk=1 kőr=2 káró=3 treff=4

1234
1243
1324
1342
1432
1423
ez itt hat darab mivel 4 elemünk van ezért beszorozzuk 4-gyel tehát 4*6=24


a-nak a válasza: 24

b feladat:

1234
1243

2143
2134

3124
3214
3421
3412
mivel 4-re ugyanúgy be lehet helyettesíteni ezért neki is 4 fajtája lesz

4+4+2+2= 12 (összeadjuk a lehetőségeket)

b-re a válasz: 12

c feladat

Mivel 24 az összes lehetőség és hogy százalékot kapjunk ezért osztani kell így: 12:24=50%

c-re a válasz: 50% az esélye arra, hogy egymás mellé kerüljenek

d feladat

Itt mivel az ellentettjét kérdezi ezért a százból kivonjuk az 50%-ot így: 100%-50%=50%

d-re a válasz: 50% az esélye, hogy nem kerülnek egymás mellé


1