Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan számoljam ki? Hogyan helyes?

Főoldal » Középiskola » Fizika
349
Az Oxigén gázrészecske átlagos energiáját akarom kiszámolni aminek a képlete ugye E=f/2*k*T.
De nem vagyok benne biztos mivel a konyvemben találtam egy olyat hogy a N az az a nitrogén részecskékből álló gáz esetén a gáz belső energiája Eb= f/2*N*k*T
És most nem tudom hogy oda irjam hogy O mármint ugye az oxigent
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika kémia, részecskék
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
E=f/2*k*T az egy részecskének az átlagos energiáját adja meg. Az N nem a nitrogénre utal hanem arra hogy N db részecskéből áll a gáz. A képletben az f a szabadsági fokok száma "k" a Boltzmann állandó T pedig a hőmérséklet (kelvinben).
Mivel az oxigén 2 atomos gáz ezért f=5 (a 3 irányban történő mozgás miatt valamint a 2 tengely körüli forgómozgás miatt.De ez annak aki nem a fizikával szeretne továbbmenni nem lényeges ).
Így az oxigén gázrészecske átlagos energiája: E = (5/2) * k * T
0