Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS ,kémia házifeladat es egyáltalán nem értem

Főoldal » Általános iskola » Kémia
587
Csatolom a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Nemértem ,kémia,SOS
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
A) gamma
B) 1
C) ugyanaz az elektronhéj, csak béta 1el több elektront tartalmaz
D) alfa 1-el kevesebb elektronikus tartlamaz
E) azonos a külső vegyertekelektronszám
F) állanak 1-el kevesebb elektonhéja van
G) béta
H) ha béta nemesgaz akkor alfa és gamma halogén
I) igen habaz a 9es elem q Fluor
0

Akkor az értéshez: :)

Nézzük a periódusos rendszert is (segít). Különben sem írja a feladat, hogy ne nézd (de nézés nélkül is megoldható, ugyanis nem kérdeznek konkrét elemet a feladatban).

A feladatban az elemek (α, β, γ) egymáshoz viszonyított helyzete alapján kell kitalálni a válaszokat.

Ez egy nehéz feladat, akkor lehet jól megoldani, ha a másik feladatodat (amit már megbeszéltünk) alaposan megértetted.


a) melyik a legnagyobb rendszámú elem a 3 közül?

A periódusos rendszerben az elemek balról jobbra (a normál olvasásnak megfelelő) sorrendben követik egymást.
Ez a "sorszám" a rendszám, az elem periódusos rendszerben elfoglalt helyének a száma.
Azt jelenti, hogy az elem hányadik a sorban.
A sorok úgy vannak rendezve, hogy a hasonló tulajdonságú elemek egymás alatt vannak.

Ennek megfelelően α és β egymást követik, tehát β rendszáma eggyel nagyobb, mint α rendszáma.
γ azonban a következő sorban van, így eggyel több elektronhéja van, mint α-nak és β-nak.
Ha több elektronja van γ-nak, akkor több protonja is van, így a rendszáma is nagyobb lesz.
(Atomokban a rendszám = protonszám = elektronszám, mert az atom kifelé semleges töltésű kémiai részecske.)

A legnagyobb rendszámú elem a legtöbb elektront tartalmazó atom lesz: ezért γ a válasz.

b) mennyivel tér el α és β rendszáma?
Az előbb sikerült is megválaszolni, hogy a rendszám azt jelenti, hogy az elem hányadik a sorban.
Mivel α és β közvetlenül egymást követi, ezért β rendszáma 1-gyel nagyobb, mint α rendszáma.

c) mi a hasonlóság α és β elektron szerkezetében?
A periódusos rendszerben az egy sorban lévő elemeknek ugyanannyi elektronhéja van.
Tehát α-nak és β-nak ugyanannyi elektronhéja van (ugyanannyi rétegű hagymából állnak az atomjaik).

d) mi a különbség α és β elektron szerkezetében?
Mivel már tudjuk, hogy β rendszáma 1-gyel nagyobb, mint α rendszáma, ezért β elektronszáma is 1-gyel nagyobb, mint α elektronszáma (atomoknál még mindig protonszám = elektronszám).

Ezzel csak a vegyérték elektronok számában különböznek, mivel másik oszlopban vannak.

e) mi a hasonlóság α és γ elektron szerkezetében?
A periódusos rendszerben az egy oszlopban lévő elemeknek ugyanannyi vegyérték elektronja (külső elektronja) van (a hagyma legkülső héján lévő elektronok száma).

Tehát α-nak és γ-nak ugyanannyi vegyérték elektronja van (a hagyma legkülső héján ugyanannyi elektron van), mert ugyanabban az oszlopban vannak.

f) mi a különbség α és γ elektron szerkezetében?
A periódusos rendszerben az egy sorban lévő elemeknek ugyanannyi elektronhéja van.
Mivel γ a következő sorban van, ezért eggyel több elektronhéja van, mint α-nak.

g) melyik lehet nemesgáz?
Lehet-e α és γ nemesgáz?
Miért?
Nem lehet, mert ha α és γ nemesgáz lenne, akkor β nem lehet ott.
A nemesgázok a 8. főcsoportban, a 8. oszlopban találhatók. 9. oszlop nincs.
Így csak β lehet nemesgáz.

h) az α, β, és γ közül legfeljebb hány lehet halogén elem?
β lehet halogén elem?
Igen, mert attól, hogy az üres táblázatot nem rajzolták meg β után, (a g kérdéstől függetlenül) β halogén elem is lehet, miközben α és γ az oxigén csoport eleme.

A kérdés az, hogy legfeljebb (azaz maximum) hány lehet halogén?
Ha β nemesgáz, akkor α és γ lehet halogén elem, így a válasz: az α, β, és γ közül legfeljebb KETTŐ lehet halogén elem.

i) lehetséges-e, hogy α protonszáma kisebb, mint 11?
A 11. elem a nátrium lenne, ami a 3. sorban van.

Nézzük meg a lehetőségeket!
Ha α protonszáma nagyobb, mint 11, akkor a nátriummal egy sorban van, vagy azt követő sorban valahol (és `beta` ` gamma` követi).
Ezzel nincs gond.

Ha ránézünk a periódusos rendszerre, akkor α protonszáma csak akkor lehet kisebb, mint 11, ha α a fluor (ekkor β a neon, γ a klór).

j) ha δ olyan elem, amelyiknek a kémiai tulajdonságai α-ra hasonlítanak, akkor δ az α oszlopában van (vagyis ha hasonlóak a kémiai tulajdonságok, ami azt jelenti, hogy hasonlóan viselkednek kémiai reakciókban, akkor azonos a vegyérték elektronok száma, amelyekkel részt vesznek a kémiai reakciókban. Gondoljunk a nátriumra és a káliumra. Egymás alatt vannak, mindkettő hevesen reagál vízzel.)
AZONOS vegyérték elektronszám mellett, miért csak HASONLÓ a viselkedés? Miért nem UGYANAZ?
Azért, mert MÁSIK ANYAGRÓL van szó. Az elektron szerkezetük eltérő. például a nátrium a 3. elektronhéjáról adja le az 1 darab vegyérték elektronját, a kálium pedig a 4. elektronhéjáról.)

Tehát ha δ az α oszlopában van, akkor β és γ közül γ-nak lesznek δ-hoz hasonló kémiai tulajdonságai.
Módosítva: 3 éve
0