Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika háziban kéne segítség!

Főoldal » Általános iskola » Fizika
594
Egy körmozgást végző test 12 S alatt 96 fordulatot tesz meg. számítsd ki a periódusidőt, a másodpercenkénti és a percenkénti fordulatszámot!
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A periódusidő (T) az idő, amely alatt az objektum egy teljes fordulatot tesz meg. Ez a következőképpen számítható ki:

T = idő / fordulatszám

Ahol az idő a 12 másodperc, és a fordulatszám a 96 fordulat.

Tehát:

T = 12 sec / 96 fordulat = 0.125 sec/fordulat

A másodpercenkénti fordulatszám (f) az objektum által egy másodperc alatt végrehajtott fordulatok száma. Ez a következőképpen számítható ki:

f = fordulatszám / idő

Ahol az idő az 1 másodperc, és a fordulatszám a 96 fordulat.

Tehát:

f = 96 fordulat / 12 sec = 8 fordulat/sec

A percenkénti fordulatszám (RPM) az objektum által egy perc alatt végrehajtott fordulatok száma. Ez a következőképpen számítható ki:

RPM = (fordulatszám / idő) x 60

Ahol az idő az 1 perc (60 másodperc), és a fordulatszám a 96 fordulat.

Tehát:

RPM = (96 fordulat / 12 sec) x 60 = 480 fordulat/perc

Tehát a körmozgást végző test periódusideje 0.125 másodperc, másodpercenkénti fordulatszáma 8 fordulat, és percenkénti fordulatszáma 480 fordulat/perc.
0