Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabadesés

Főoldal » Középiskola » Fizika
793
Hányszor annyi idő alatt teszi meg a szabadon eső test útjának első felét mint a második felét ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`s` utat megtesz `t` idő alatt:
`s = 1/2·a·t^2`
Mennyi idő alatt teszi meg a dupláját? (Nem ez a kérdés, de majd az is kijön...)
`2s = 1/2·a·2t^2 = 1/2·a·(sqrt2·t)^2`
Vagyis a teljes utat `sqrt2·t` idő alatt teszi meg.
Mennyi idő alatt teszi meg a második felét? A kettő különbsége:
`sqrt2·t-t = (sqrt2-1)·t`

Tehát az első felét `t`, a második felét `(sqrt2-1)·t` idő alatt. Hányszorosa az első a másodiknak?
`t/((sqrt2-1)·t) = 1/(sqrt2-1)`

Szebb lesz, ha bővítjük `(sqrt2+1)`-gyel:
`1/(sqrt2-1)·(sqrt2+1)/(sqrt2+1)=(sqrt2+1)/(2-1^2)=sqrt2+1`

Tehát `(sqrt2+1)`-szer annyi idő alatt.
0