Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
498
Egy osztály tanulói ha ketesèvel ülnek a padokban akkor egy tanulónak nem lesz padtársa ès egy pad üresen marad,ha hármasával ülnek a padokban akkor 5 pad üres marad.

a)lehet e az osztályban 13 pad? Válaszodat indokold.
b)hány tanuló van az osztályban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Az osztályban lévő padok számának párosnak kell lennie ahhoz, hogy kettesével el tudjanak ülni az összes diák. Ha az osztályban 13 pad lenne, akkor 26 diák férne el kettesével a padokban. Azonban a probléma szerint egy pad üresen maradna, ami ellentmond az előző állításnak. Tehát nem lehet 13 pad az osztályban.

b) Legyen x a padok száma, és y a diákok száma. Amikor kettesével ülnek a diákok a padokban, akkor a diákok száma az üres padok számának kétszerese, azaz

y = 2(x-1)

Amikor hármasával ülnek a diákok a padokban, akkor az üres padok száma 5, tehát

x - 3(y/3) = 5

Az első egyenletből felírhatjuk, hogy

x = y/2 + 1

Ezt behelyettesítve a második egyenletbe, kapjuk:

y/2 + 1 - 3(y/3) = 5

Egyszerűsítve:

y/2 - y/3 = 4

Megszorzva mindkét oldalt 6-tal, és egyszerűsítve:

y = 12

Tehát az osztályban 12 diák van.
0