Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora a háromszög átfogója?

Főoldal » Középiskola » Matematika
374
Egy derékszögű háromszög befogóinak összege 17, a befogók különbsége 7. Mekkora a háromszög átfogója?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felírhatunk kettő darab egyenletet melyből az egyik ismeretlent kifejezzük majd beírjuk a másik egyenletbe ezzel megkapva az egyik ismeretelen hosszát.

1. Egyenlet: `x+y=17`

2. Egyenlet: `x-y=7=>x=7+y`


`7+y+y=17`

`2y=10`

`color(red)(y=5 \ cm)` ez az egyik befogó hossza.



`x=17-y=17-5=color(red)(12 \ cm)` ez a másik befogó hossza.



Most hogy ismerjük mind két befogót egy pitagorasszal kiszámolhatjuk az átfogó hosszát: `z=sqrt(x^2+y^2)=sqrt(12^2+5^2)=color(red)(13 \ cm)`
2