Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
352
Ebben a feladatban szeretnék segítséget kérni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kiszámoljuk a trapéz hosszabbik alapján fekvő szögeket melyek megfognak egyezni egymással.

`tgalpha=6/((8-5)/2)=>color(red)(alpha=75,96°)`

Az azonos száron fekvő szögek megegyeznek tehát a felső háromszög alapon fekvő szöge is ekkora valamint a felső háromszög alapja a trapéz rövidebbik alapja lesz.
Ezen adatok ismeretében kiszámolhatjuk a felső háromszög magasságát.

`m_("háromszög")=tg75,96°*5/2=color(red)(10 \ cm)`

A teljes nagy háromszög magassága a felső háromszög magasságának és a trapéz magasságának összege tehát: `16 \ cm`

Pitagorasszal könnyedén kiszámolhatjuk a háromszög oldalainak hosszát. A magassága az alapjának hossza valamint alapon fekvő szögei segítségével.

`x=sqrt(16^2+(8/2)^2)=color(red)(16,49 \ cm)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd, a választ elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
0