Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Algebra Szöveges Feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
346
ha a két szám összegének négyzetét összeadjuk a különbségük négyzetével 328-at kapunk. határozatok meg a két számot ha arányuk 4/5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
A szövegben az is benne volt hogy a két szám természetes szám
0

Felírhatjuk a két egyenletet az alábbi módon:
`(x+y)^2+(x-y)^2=328`

`x/y=4/5`

Kifejezzük a 2. egyenletet az egyik ismeretlenre majd behelyettesítünk az 1. egyenletbe.

`x/y=4/5=>x=4/5y`

`(4/5y+y)^2+(4/5y-y)^2=328`

`(9/5y)^2+(-1/5y)^2=328`

`81/25y^2+1/25y^2=328`

`82/25y^2=328`

`y^2=100`

`y=+-10`

Mivel feltétel az, hogy a szám természetes szám ez esetben csak a pozitív szám lehet megoldás azaz `color(red)(y=10)`





`x=4/5*(+-10)=+-8`

Mivel feltétel az, hogy a szám természetes szám ez esetben csak a pozitív szám lehet megoldás azaz `color(red)(x=8)`



A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd, a választ elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
1

Én az első mondatot nem nagyon értem.
0