Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszönöm a segítséget

Főoldal » Középiskola » Matematika
295
Egy számtani sorozat második eleme 1, a hetedik eleme 31. Mekkora az ötödik elem és az első 8 elem összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`d=(a_n-a_k)/(n-k)=(31-1)/(7-2)=color(red)(6)`

`a_1=a_2-d=1-6=color(red)(-5)`

`a_5=a_1+4*d=-5+4*6=color(red)(19)`

`S_8=((2*a_1+(n-1)*d)*n)/2=((2*(-5)+(8-1)*6)*8)/2=color(red)(128)`



A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd, a választ elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
0