Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sosss!Légyszi valaki?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
289
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ezek hiányos másodfokúak, amikből a konstans tag (`c`) hiányzik. Ezért itt a megoldóképlet helyett lehet kiemelést alkalmazni.

`a)`

`7x^2-5x=0`

`x(7x-5)=0`

Egy szorzat akkor nulla, ha az egyik tényezője nulla.

`x=0`

vagy

`7x-5=0`

`7x=5`

`x=5/7`

`M={0, 5/7}`


`b)`

`2x^2+8x=0`

`2x(x+4)=0`

`2x=0`

`x=0`

vagy

`x+4=0`

`x=-4`

`M={-4, 0}`


`c)`

`-x^2+3x=0`

`-x(x-3)=0`

`-x=0`

`x=0`

vagy

`x-3=0`

`x=3`

`M={0, 3}`


`-sqrt(2)x^2+2x=0`

`-x(sqrt(2)x-2)=0`

`-x=0`

`x=0`

vagy

`sqrt(2)x-2=0`

`sqrt(2)x=2`

`x=2/(sqrt(2))=sqrt(2)`

`M={0, sqrt(2)}`
Módosítva: 3 éve
0